Allt du behöver veta om förskolestarten

Att börja förskolan är ett av de största stegen ert barn kommer att ta. Det är mycket nya situationer för både barn och föräldrar, med separationer, nya pedagoger och en helt ny vardag. Här är vår stora guide till förskolestart och allt du behöver tänka på!

börja förskolan start tips
Bildkälla: Shutterstock Monkey Business

De första dagarna av inskolning

Förskolestarten är en stor omställning för både föräldrar och barn. Hur lång tid inskolningen tar varierar från förskola till förskola, men det vanligaste att det tar cirka 2 veckor. En förälder brukar vara med barnet under första dagarna på förskolan, och i takt med att barnet blir tryggare med pedagogerna och verksamheten trappar man ner detta stegvis. Det varierar även på olika förskolor hur man gör när nya barn börjar, på vissa börjar alla samtidigt och på andra sprider man ut starten för barnen. I slutet av inskolningen går vanligtvis barnet enligt det schema som är lagt. Det är bra att du som förälder inte är för långt från förskolan ifall du skulle behövas, så vistas gärna i närheten under första tiden som barnet är lämnat på förskolan.

Eftersom detta är ett stort steg för barnet, så är det viktigt att man visar en positiv inställning även om man som förälder kan tycka det är väldigt jobbigt. Försök att prata om förskolan på ett härligt och roligt sätt innan starten. På förskolan är det bra locka och uppmuntra barnet till att utforska, och samtidigt vara närvarande och vara en trygg plats som man kan backa tillbaka till om det känns osäkert. Pedagogerna kommer också vara med och stötta er och lotsa barnet in i verksamheten. De har olika strategier för vad som fungerar för olika familjer, men det är viktigt att ha mycket tålamod och inte tvinga in barnet i olika situationer utan försöka göra det på ett positivt sätt.

Om du som förälder visar att du tycker det är en bra plats att vara på och att pedagogerna går att lita på kommer barnet att trivas snabbare. Man får dock vara beredd på att alla barn reagerar olika. Vissa tycker det är jobbigt att lämnas och kan ta lite längre tid på sig, medan andra vänjer sig snabbare.

Att lämna barnet på förskolan

När det sedan är dags för att lämna barnet på förskolan är det bra om det blir en tydlig och snabb lämning, för att det inte ska bli onödigt svårt för barnet med utdragna känslor. Förbered barnet på att du ska gå iväg om en stund, och när det sedan är dags att gå så säg hejdå och se till att verkligen gå även om barnet blir väldigt ledset. Pedagogerna är vana vid att hantera detta och oftast blir barnen sedan engagerade i leken och tänker på annat efter en kort stund. Om du blir ledsen är det viktigt att inte visa det för barnet, utan försöka att hålla ihop till du är utom synhåll.

På många förskolor kan man få sms med uppdateringar om hur det går och annars kan man ofta be om detta. Man får dock vara beredd på att det ibland kan ta lite tid för att förskolepedagogerna att skicka en uppdatering då de är fokuserade på barnen och de har också extra mycket att göra vid inskolningstider.

 

börja förskolan start tips göteborg
Bildkälla: Shutterstock Gordine N

Fördelar med förskolan

Det finns många fördelar med förskolan och efter att ditt barn är inskolat kommer du med stor sannolikhet att märka att mycket händer med ditt barns utveckling. Här är några exempel:

  •  Ditt barn får öva på social interaktion med andra i sin egen ålder
  • Ditt barn lär känna fler fler trygga vuxna
  • Ditt barn får öva på att delta i en grupp, vilket kommer förbereda ditt barn för skolan
  • Ditt barn får lära sig av kunniga pedagoger och hitta på saker som man inte gör hemma
  • Du som förälder kan få återgå lite till vuxenlivet och prata om annat än barnrelaterade saker
  • Ditt barn kommer att träffa kompisar (och kanske ha kvar vissa genom hela livet)
  • Ditt barn kommer att utvecklas snabbt inom många områden, till exempel börjar många barn att prata mycket mer efter att ha gått en tid på förskolan

förskolestart tips guide det här behöver du veta göteborg

Vad behöver man för saker?

Eftersom barnen leker och busar mycket både inne och utomhus på förskolan så behöver de bra kläder som går att röra sig i. Här kommer tips på vad man behöver ha med sig:

Kläder efter alla väder – Det är viktigt att barnen kan leka ute både varma och kallare dagar och då behövs olika sorters ytterkläder. Det är bra att tänka ”lager på lager” med till exempel en vindfleecejacka under regnjacka eller skalkläder.

Regntåliga skor – Gärna stövlar för riktigt blöta dagar och vattentäta skor för fuktiga dagar.

Skal- och regnbyxor – Det är bra med både skalbyxor och regnbyxor, då skalbyxorna är bra de dagar då det är blött ute och regnbyxorna är bra när det faktiskt regnar!

Regnhatt och regnvantar

3-4 uppsättningar av extrakläder i barnens fack eller låda – Barnen kan ibland bli blöta av all lek utomhus, kissolyckor vara framme och det kan bli någon kreativ kladdig lek inomhus. Det är bättre att vara på den säkra sidan! Kläderna bör vara oömma, mjuka och lätta att röra sig i. Välj gärna kläder som det inte gör något om de får en fläck på sig och välj gärna bort tighta och hårda kläder så som jeans.

En liten ryggsäck – Ryggsäck kan vara bra, speciellt för barn över 2 år som ibland går på små utflykter.

Napp, snuttefilt eller gosedjur 

Blöjor om det används

Det kan även finnas specifika saker som just er förskola tycker att man ska ha med sig, så kolla gärna med förskolan innan för att inte missa något.

Namnmärk varenda liten pryl!

Till sist, glöm inte att namnmärka allt. Förskolepedagogerna kan omöjligt hålla reda på vilka små strumpor, vantar och saker som tillhör vilket barn, därför behöver du märka upp allt. Du kan antingen köpa en märkpenna, eller köpa namnlappar som man stryker på. Glöm inte att även namnmärka gosedjuret, nappen och snuttefilten så de inte kommer bort!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.