Detta behöver ni tänka på innan ni söker föräldrapenning!

Väntar ni på er bebis och det börjar bli dags att söka föräldrapenning? Här är då guiden för er med viktiga saker att tänka på!

söka föräldrapenning tips ekonomi bli föräldrar

Skicka in moderskapsintyget

I mitten på graviditeten får den blivande mamman ett moderskapsintyg av sin barnmorska för att styrka att hon är gravid och att en bebis är påväg. Detta ska skickas in till Försäkringskassans inläsningscentral så att de får en notis om att ni kommer vilja söka föräldrapenning senare.

Räkna ut er föräldrapenning

För att kunna göra en bra beräkning av er ekonomi så kan det vara bra att veta på förhand hur mycket pengar ni kan få ut. Det kan man räkna på med Försäkringskassans sida Kassakollen, och den hittar ni här!

Planera hur ni ska lägga upp er föräldraledighet

Det är olika hur man väljer att lägga upp det inom varje familj, men det kan vara bra att ha en plan från början. Alla väljer att göra som de vill men det finns stora fördelar med att dela föräldraledigheten med varandra. Båda får en närmare relation till barnet och man kan lättare förstå hur den andre har det hemma, då det inte alltid är så lugna dagar. När man är föräldraledig så baseras ens föräldrapenning på ens sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Dock visar studier att heterosexuella par ofta tänker att om kvinnan har lägst SGI, så är det bättre om mannen arbetar så de får in mer lön i pengar, och om kvinnan har högst SGI så brukar kvinnan ändå vara hemma mer för man då tänker att det är bra att få ut högre föräldrapenning. Så ha det i åtanke för att inte omedvetet falla in i ett mönster ni inte tänkt er när ni planerar hur ni lägger upp föräldraledigheten.

Anmäl föräldraskap till barnet

När bebisen är född kan man anmäla att den andra föräldern också är förälder till barnet, så att båda kan ansökan om föräldrapenning och de 10 dagarna man har rätt till vid barnets födelse.

Ansök om föräldrapenning i tid

Just nu har Försäkringskassan upp till 30 dagars handläggningstid från och med att ansökan är komplett, så därför kan det vara bra att skicka in ansökan i tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.