Är pengar något som ni har diskuterat mycket? Annars är det dags att börja göra det, då det är väldigt viktigt. Med en jämställd ekonomi ser ni till att båda parterna i förhållandet får en ekonomisk trygghet både nu och även senare i livet!
Bildkälla: iStockphoto BartekSzewczyk
Varför är detta viktigt?
Enligt en undersökning Novus gjort för Svea Ekonomi 2019 och enligt en undersökning för Länsförsäkringar 2017 har 53 % av svenskarna svårt att få pengarna att räcka till varje månad och varannat svenskt par lever i en ekonomisk ojämställd relation.
En jämställd ekonomi är viktigt för båda i ett förhållande, eftersom det kan påverka hela livssituationen och vara en stor trygghet för båda parterna. Det kan påverka hur man har det i sin relation i dagsläget, längre fram när ni blir pensionärer, men också om något skulle hända som gör att ni inte lever tillsammans längre. Det är också viktigt att diskutera för det kan lätt bli skevt om en person får betala mer än den andra per automatik eller om en har mer att säga till om när det gäller pengarna. Det kanske låter tråkigt att tänka på, men för att säkerställa att båda har en ekonomisk trygghet så är det bra att gå igenom hur man har det med sin ekonomi.
Hur gör man för att få ekonomin mer jämställd?
Vissa par har ju helt gemensam ekonomi och allt på samma konto medan andra har det mer uppdelat. Det finns dock fler saker att änka på än vilka konton pengarna går in på då sjukpenninggrundande inkomst och pension påverkas mycket av ens arbetssituation genom åren. Här är olika saker man kan göra!
Dela på föräldraledigheten
Under föräldraledigheten så har den partnern som är ledig oftast väldigt mycket mindre pengar. Om ni inte har helt gemensam ekonomi kan det vara bra att ta ut lika mycket föräldraledighet. Det är även bra för att båda får en närmare relation till barnet och man kan lättare förstå hur den andre har det hemma, då det inte alltid är så lugna dagar. När man är föräldraledig så baseras ens föräldrapenning på ens sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Dock visar studier att heterosexuella par ofta tänker att om kvinnan har lägst SGI, så är det bättre om mannen arbetar så de får in mer lön i pengar, och om kvinnan har högst SGI så brukar kvinnan ändå vara hemma mer för man då tänker att det är bra att få ut högre föräldrapenning. Föräldrapenning är visserligen pensionsgrundande, men efter första året blir det väldigt viktigt att skydda SGI och annat, och det kan påverka ekonomin för den ena parten om man tar ut detta ojämnt. Här kan ni läsa mer om föräldrapenning och SGI på Bebis i Centrum!
Sedan så kan man såklart välja det som blir bäst för ens egna familj, men då kan man göra det med detta i åtanke.
Barnbidraget till bådas konton
Om ni har separerade konton och delad vårdnad om barnet så betalar Försäkringskassan ut 50 % av barnbidraget till era konton. Om ni båda köper saker till barnet är det bra att ni har det uppdelat!
Dela på VAB och kompensera varandra för inkomstbortfallet
Vård av sjukt barn, VAB, gör ju att man får mindre pengar varje månad, precis som om man själv har varit sjuk. Därför är det viktigt att dela på vabbandet, eller att man kompenserar varandra när den ena är hemma och tar hand om barnet.
Ha båda ett eget sparande
Ett eget sparande är alltid bra att ha vid sidan av, för båda parter. Kom överens om en summa ni kan avsätta varje månad till detta. Glöm inte att kompensera till ena partnern om den inte jobbar heltid eller varit föräldraledig mycket.
Pensionsspara åt varandra om inte båda jobbar heltid
Om någon av er jobbar deltid, så påverkar det ens pension otroligt mycket. Det kan bli väldigt svårt att leva som pensionär med en låg pension i framtiden, och som sambos/makar är man också försörjningsskyldiga för varandra. Om man är gift eller registrerade partners kan pensionsspara åt varandra genom att föra över sin premiepension (den mindre delen av den allmänna pensionen) till sin make eller maka. För att göra detta tar man kontakt med Pensionsmyndigheten.
Även som sambo påverkas ekonomin
Om man är sambos är man enligt svensk lagstiftning försörjningsskyldiga för varandra. Dock är sambolagen utformad så att man inte ärver varandra, men om man flyttar ifrån varandra så räknas det man köpt tillsammans (möbler och andra större saker) in i en bodelning. Så därför kan det vara viktigt att skriva ett samboavtal, om lägenhet/hus, möbler, bilar och annat och även ett testamente för att säkra upp ifall en av er skulle gå bort eller ifall ni vill sluta vara tillsammans.
Diskutera era utgifter
Det är viktigt att prata igenom vem som köper vad, både till barn, utgifter till fritiden och annat. Om en alltid köper maten hem kanske den andra kan köpa något annat. Glöm inte ha koll på vem som har löpande månatliga utgifter som Netflix och andra autogiron. Många bäckar små kan också påverka pengarna.