Därför är det så viktigt att läsa för ditt barn

Oavsett om det är efter en lång dag på stranden eller under en regnig eftermiddag så kan det vara otroligt mysigt att krypa upp tillsammans i soffan med en bok. Att läsa för sitt barn har väldigt många fördelar från tidig ålder, och idag på Bebis i Centrum pratar vi om varför det är så viktigt!

viktigt att läsa för ditt barn
Bildkälla: Shutterstock Monkey Business Images

Läsning främjar barnets utveckling

Att läsa för ditt barn främjar barnets utveckling på många sätt. Barnet som har läsning i vardagen får en grund för själv lära sig att läsa och utvecklar även ett större ordförråd. Om man läser för sitt barn så ökar man barnets förmåga att kommunicera om olika situationer och ökar även barnets koncentration. På så sätt förbereder också barnet för att få en bättre start på förskolan när det kommer till att läsa, skriva och att uttrycka sig.

Förbereder barnet på olika sitauationer i livet

Genom att läsa för sitt barn kan man också förbereda barnet för olika händelser i livet, då det finns mycket böcker om olika situationer. Man kan läsa om roliga saker som vad Babblarna har med sig när de ska på kalas, men det finns också böcker som är inriktade på specifika ämnen för att lära barnet, så som vänskap, relationer, hur man går på toaletten, integritet och mycket mer.

Det är en gratis aktivitet

Att läsa tillsammans är en aktivitet som inte behöver kosta någonting, då man kan låna helt gratis på alla bibliotek. Det är perfekt då man kan få tag på helt nya böcker och kan byta ut dem när man har tröttnat på dem hemma. Att gå och välja ut sina favoriter på biblioteket kan också vara en rolig sak att göra med varandra.

Ni får en mysig stund tillsammans

Att sätta sig ner tillsammans med en bok är en väldigt mysig stund. Det kan vara skönt för både förälder och barn att krypa ner i soffan tillsammans, bläddra i något och få en paus i vardagen.

Mindre skärmtid

Ett annat plus med att läsa för sina barn är att det är en aktivitet där man kan ta del av en mysig berättelse, karaktärer och helt nya världar, utan att en skärm är inblandad.

Ökar barnets fantasi och egna läslust

Att läsa för sina barn utvecklar även barnens fantasi, och lägger en bra grund till barnens egna läslust i framtiden.

 

 

Kommentarer på “Därför är det så viktigt att läsa för ditt barn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.