Föräldrapenning – så funkar det

När man läser om föräldrapenning så kan det verka överväldigande, för att det är många krångliga ord och det är många saker som spelar in på hur mycket pengar man kan ha rätt till. Men man behöver inte avskräckas egentligen. I detta inlägget går vi igenom det mesta om föräldrapenning, och glöm inte att man alltid kan ringa Försäkringskassan och fråga.

foraldrapenning hur funkar det bebis i goteborg
Bildkälla: istock.com gregory_lee

I Sverige har man rätt till föräldrapenning om du är förälder eller har vårdnaden om barnet och om du tillhör de svenska försäkringssystemen (vilket du oftast gör om du bor eller arbetar här). Föräldrapenning får man för att vara hemma och ta hand om sitt barn, istället för att arbeta, plugga eller vara arbetssökande. Du ansöker om föräldrapenning hos Försäkringskassan. Du har rätt att vara helt föräldraledig med ditt barn fram till barnet är 18 månader. Efter detta har du rätt att arbeta deltid på 75% fram till att barnet är 8 år.

Hur räknas föräldrapenning ut?

Du kan få föräldrapenning 480 dagar per barn. Om du är ensamstående är alla dagarna dina, och om ni är två föräldrar så delar ni på dagarna.

Föräldrapenningen baseras på ens sjukpenninggrundande inkomst (SGI), alltså den inkomst man har haft från arbete under det senaste året.  390 dagar av föräldrapenningen baseras på din sjukpenninggrundande inkomst, och under dessa dagar får du ut 80 % av inkomsten (om du inte har tjänat mer än 465 000 kronor på ett år). Resten av dagarna är så kallad lägstanivå, och då får du 180 kronor per dag. Om ni är två som delar på föräldraledigheten är det minst 90 dagar (på sjukpenningnivå) är reserverade för varje förälder och inte går att ge bort till den andre. Två föräldrar kan ta ut så kallade dubbeldagar, det vill säga att båda tar ut föräldradagar samtidigt.

Om man får tvillingar får man 90 extra dagar på sjukpenningnivå och 90 extra dagar på lägstanivå. Vid trillingar får man 270 extra dagar på sjukpenningnivå och 90 extra på lägstanivå.

Om du inte har jobbat eller tjänat mindre än 11 160 kronor det senaste året så får du 250 kronor per dag på sjukpenningnivå, vilket är cirka 7500 kronor om du tar ut föräldrapenning alla dagar i veckan.

Skydda din SGI

Fram till att barnet fyller 1 år är din SGI skyddad. Det betyder att du kan låta bli att ta ut föräldradagar (om du har råd) och din sjukpenninggrundande inkomst ändras inte. Efter barnets ettårsdag behöver du börja ta ut föräldrapenning 5 hela dagar i veckan (eller vara i aktivitet fem dagar i veckan, till exempel ta ut föräldrapenning 3 vardagar och arbeta 2). Annars kommer din sjukpenninggrundande inkomst att baseras på nytt utifrån de inkomster du har då. Detta är inget som påverkar föräldrapenningen, för den är samma under barnets första 2 år, men kan påverka vad du får om du blir sjukskriven eller vabbar.

Föräldralön

Beroende på var du arbetar så kan du också ha rätt till föräldralön från din arbetsplats. De flesta arbetsplatser med kollektivavtal har detta, och det är en viss procent av din lön. Ett tips är att kolla upp detta med din arbetsgivare.

Andra ersättningar du kan ha rätt till som förälder

Det finns flera andra bidrag som du som förälder kan ha rätt till i Sverige.

Barnbidrag – får alla föräldrar oavsett vilken inkomst du har, upp till att barnet fyller 16 år. 2019 är det 1250 kronor per barn.

Flerbarnstillägg – betalas automatiskt ut till familjer som har barnbidrag för minst två barn. Flerbarnstillägg är 150 kronor för 2 barn, 750 kronor för 3 barn, 1740 kronor för 4 barn och så vidare.

Bostadsbidrag – om du har låg inkomst och har barn kan du ha rätt till bostadsbidrag för en del av din hyra.

Underhållsstöd – om du är ensamstående och den andra föräldern inte kan vara med och betala för barnet kan du ha rätt till underhållsstöd för ditt barn.

 

Läs mer och räkna ut

Försäkringskassans hemsida kan du läsa mer om föräldrapenning, och du kan med deras verktyg Kassakollen räkna ut hur din familj skulle få det ekonmiskt!

 

 

5 kommentarer på “Föräldrapenning – så funkar det

  1. För min man tog det jättelång tid innan Försäkringskassan tog beslut om föräldrapenning för att min man är egenföretagare. Så det blev en lång väntan men tillslut blev det ju bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.