Ta bättre bilder med din iPhone

Ens telefon är ju den kameran som man alltid har med sig, och därför är det ju väldigt lätt och smidigt att fotografera med den. För er som har en iPhone, här kommer massor med tips för att ni ska kunna ta era bilder till en högre nivå!

ta bättre bilder med din iPhone fototips

Använd plusknappen för att ta bilden

Visste ni att om man håller telefonen horisontellt kan man använda plusknappen istället för knappen i kameran för att ta bilden? Det blir mycket lättare att hålla telefonen stabilt och påminner lite om en vanlig kamera.

Swipa vänster för att komma åt kameran

Om telefonen är låst, så kan du swipa vänster för att komma till kameran fort utan att låsa upp telefonen.

Tänk på bakgrunden

Oftast kan bilden bli lite bättre om man kanske flyttar sig lite åt ena eller andra hållet. Det är lätt att man inte tänker efter före, och då kanske får med tråkiga och onödiga saker i bilden utan att man egentligen vill ha dem där.

ta bättre bilder med din iPhone fototips

Tryck på skärmen för att ljusmäta och sätta fokus

Visste ni att man kan trycka på skärmen för att ljusmäta? Alltså, beroende på var kameran fokuserar ställer den in hur ljus eller mörk bilden ska vara. Om man sätter fokuset i skuggorna, så blir bilden automatiskt ljusare. Om man vill styra över det själv, så kan man fortsätta hålla inne fingret och dra det upp för att göra bilden ljusare, och ner för att göra den mörkare. Håll koll på både skuggor och ljusa partier i bilden när ni gör detta, för det kan lätt bli att det blir överexponerat.

Prova tredjedelsregeln

En lätt minnesregel inom foto för att göra bilden mer intressant är att man placerar det man vill fota vid en tredjedel av bilden, istället för mitt i. Man kan göra det både på en tredjedel horisontellt eller vertikalt. Detta skapar en intressantare komposition och får bilden att sticka ut lite mer.

Fota människor i en smickande vinkel

De flesta tycker om att fotas framifrån eller lite uppifrån. Underifrån är sällan smickrande för någon.

 

ta bättre bilder med din iPhone fototips

Tänk på ljuset

Det är lätt att man bara tänker på bakgrundne, och inte tänker på var ljuset kommer ifrån. Försök titta på hur ljuset faller och skapa så jämnt ljus  i ansiktet som möjligt.

Titta in i kameran, inte på bilden på skärmen

Titta in i kameran, som är den lilla pricken längst upp på framsidan av telefonen, och inte på skärmen när du tar bilden. Det blir mycket finare då man får ögonkontakt på bilden istället för att man tittar åt sidan på ett lite märkligt sätt.

Redigera bilden

Förutom filter i instagram, så kan man redigera bilden i iPhonen. Om du går in på en bild, så kan du trycka ”ändra” i högra hörnet, och sedan så kan du välja att beskära bilden, filter eller att redigera den. Jag tycker det blir bäst när jag redigerar själv och inte använder filter, och brukar då gå på den lilla symbolen som har som en klocka med prickar runt sig. Om man trycker på den kommer det upp flikar med färg och ljus, och om du trycker upp dem kan du fixa exponering, kontrast, högdagar, skuggor och mättnad. Så får du bilden att bli extra fin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.