Giftiga faror i sommargrönskan

Sommaren är otroligt härlig, men kan också vara lite utmanande med sin växtlighet. Många blommor är fantastiskt fina att ha i en bukett, men vissa är också väldigt giftiga och kan vara farliga att äta.

giftiga växter att se upp för att plocka i sommar
Bildkälla: Unsplash Liana Mikah

Belladonna

Denna växt har både blommor och bär, och blommar under juli och augusti månad. Om man äter den kan man få krampanfall, hallucinationer och bli medvetslös.

Gullregn

Blommar främst i början på sommaren. Kan ge illamående, feber och andningssvårigheter.

at-inte-denna-supergiftig-vaxt i svensk sommar svenska giftiga blommor
Bildkälla: Shutterstock Lamberrto

Nordisk stormhatt

En väldigt gift växt, som är vanlig i fjällen men även i andra delar av landet. Den blommar i juli-augusti och finns både som gulvit och lilablå. Om man äter den kan man snabbt få diarré, illmående, kräkningar, synrubbningar, ansiktsförlamning och hjärtrytmrubbningar.

 

giftiga blommor i sommaren för barn att akta sig för giftigt att äta
Bildkälla: Maria Ekblad

Fingerborgsblomma

Finns som vit och rosalila och har fläckar på insidan av blommorna. Denna växt är väldigt giftig eftersom den innehåller ämnet digitalis, som kan rubba hjärtrytmen, skapa illamående och kräkningar. Enligt boken ”Giftiga växter” är hela växten giftig, och man kan döda en vuxen människa med 2-3 blad. Fingerborgsblomman blommar nu i juli.

 

giftiga blommor i sommaren för barn att akta sig för giftigt att äta
Bildkälla: Maria Ekblad

Jätteloka, Björnloka och Odört

Dessa växter ser ut som vanliga Hundkäx eller Hundloka (på bilden ovan) men är ofta större och grövre i storleken. Odört har mörkröda fläckar på stjälken och både luktar och smakar väldigt äckligt, så det är ovanligt med allvarliga förgiftningar eftersom få får i sig mycket av växten. Om man gör det så kan det leda till förlamning och andningssvårigheter.

Jätteloka och Björnloka innehåller ett ämne som kan vara väldigt skadligt om det först hamnar på huden och sedan i solljus. Det kan då uppstå irritation på huden som gör ont, kliar väldigt mycket och liknar brännskador. Efter ett tag får man stora blåsor som gör väldigt ont och ger svarta ärr.

Vill du läsa mer om detta har Giftinformationscentralen massor med bra information!

 

 

Kommentarer på “Giftiga faror i sommargrönskan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.