Karin och Sarah vill bonda med dig!

Om du är föräldraledig och vill hitta nya personer bekantskaper som också är föräldralediga så är detta perfekt för dig. Karin och Sarah driver nätverket Bonda Baby på sin fritid och har flera hundra föräldrar engagerade i sin facebookgrupp och med på olika träffar runt om i Göteborg.

hitta andra föräldrar att umgås med bonda i Göteborg bonda baby
Bildkälla: Fotograf Maria Ekblad

Hur allt började

Karin Capó Milding och Sarah Haga, driver nätverket Bonda Baby i Göteborg. Det hela började för flera år sedan, när Karin och Sarah träffades i samband med att båda sökte till Lerums Lucia. Efter detta blev de vänner och kollegor, och har arbetat 7 år tillsammans inom IT-branschen. På jobbet skapade de ett nätverk för kvinnliga anställda inom samma område, Sigma Smart Women Society, som växte väldigt fort och i dagsläget har över 2000 medlemmar från hela världen. 

Karin och Sarah berättar att de efter detta ville skapa något eget utanför arbetet, som de kunde driva mer från hjärtefrågor. Då föddes idén till Bonda Göteborg, som är ett närverk för personer som vill träffa nya bekantskaper. Karin och Sarah bjöd in till middagar hemma hos sig med personer som de inte kände sedan tidigare. På middagarna var det fokus på att prata om andra ämnen än de man vanligtvis kallpratar om och verkligen komma ner på djupet.

Bonda Baby startas

Under 2016 fick både Sarah och Karin sina första barn, och började umgås tillsammans som föräldralediga. Då blev det en naturlig följd att starta Bonda Baby, vilket har mer fokus föräldraskap och bebisar. ”Vi sågs ju ändå” berättar Karin, ”och gick barnvagnspromenader och sådant, och då tänkte vi att då kan vi bjuda in några till.”

Karin och Sarah beskriver Bonda Baby som ett närverk för den som vill träffa fler i samma situation som nybliven förälder. Närverket fick snabbt många medlemmar, då det fanns ett stort behov av ett forum där man kan träffa andra och prata om sådant som man går igenom som nybliven förälder.

Karin och Sarah berättar att de började med promenader och mingel, och de träffades till exempel i Slottsskogen och gick och pratade två och två. Efter ett tag fick man byta vem man gick bredvid, ungefär som speed dating. Detta utvecklades till utflykter till olika ställen och muséum, HLR-kurser, gemensam träning och mycket annat. Nu senast har de anordnat en dag med konsert för föräldrarna, och lek för barnen.

”Vi brukar sätta en startpunkt för en träff, och bjuda in alla i gruppen, och kommer det folk så är det roligt, och kommer ingen så är det också roligt, för då kan vi hänga med varandra” berättar Karin och skrattar. 

Ett stort behov av att träffa andra i samma situation

Karin och Sarah berättar att det är många som känner sig ensamma i föräldraskapet, och att Bonda Baby därför har blivit en viktig gemenskap för många föräldrar. ”På promenaderna, det kommer ju fram så mycket” berättar Sarah. ”Man fick så ofta höra ’Men känner du också så!’ när man delade med sig av något.”

”Vi brukar ofta börja med att fråga ’Hur mår du?’, för det är inte alltid man får den frågan som förälder” säger Karin. De beskriver att många verkar tycka det är skönt att kunna prata om saker som man inte annars pratar om, och att många kan känna sig väldigt ensamma i sina tankar. ”Typ som, ’Var det här verkligen rätt beslut för mig just nu i livet?’ eller ’Ibland jag kasta ut barnet genom fönstret’ och liknande saker” beskriver Sarah, ”Och alla kanske känner så stundtals, och det är väldigt viktigt att kunna prata med någon om det.” Karin och Sara berättar att det är okej att komma till träffarna trots att man kanske har en dålig dag eller inte har sovit så bra, och att de ofta kan ha en fin stund tillsammans ändå.

”Till exempel så kom jag en gång, och bad om ursäkt för att jag var som en zombie den dagen, och förklarade att jag inte sovit inatt” säger Karin ”och en av deltagarna tittade på mig och sa ’jag har inte sovit på hela februari’ och då kunde vi skratta åt det tillsammans.”

De som deltar i Bonda Babys träffar var från början främst mammor och förstagångsföderskor. Nu har gruppen utvecklats, och det är både mammor och pappor, som är föräldralediga, gravida eller har större barn. Karin och Sarah berättar att det har varit stor spridning i ålder på träffarna, från föräldrar som är runt 20 år till 40 plus. 

Karin och Sarah berättar att man de är väldigt måna om att alla ska känna sig välkomna på träffarna, och om man känner att det känns jobbigt att gå dit själv eller känner sig blyg kan man kontakta någon av dem i förväg till exempel via Facebook-gruppen. ”Vi är alltid väldigt noga med att försöka se människor som vi inte känner och fånga upp de som är nya där. Det är aldrig någon som står helt själv” säger Karin och Sarah instämmer. Det är också helt valfritt vilka träffar man väljer att vara med på, och vissa kanske enbart vill eller orkar delta genom Facebook-gruppen.

Här kan du gå med

Om man vill gå med i Bonda Baby så kan du nå dem via Facebook. Gruppen är sluten för att du ska kunna dela med dig fritt med både bilder och text. Karin och Sara berättar att gruppen är väldigt aktiv med tips och roliga trådar. Man behöver inte alltid vara med på alla träffar om man inte orkar, utan man väljer själv och vissa deltar enbart via Facebook. Det kostar inget att vara med, och många av träffarna är gratis aktiviteter.

Här kan du hitta Bonda Babys facebookgrupp, och här kan du följa Bonda Göteborg och Bonda Babys gemensamma instagramkonto!

 

 

3 kommentarer på “Karin och Sarah vill bonda med dig!

  1. Perfekt ju, inte så lätt hitta andra om man inte har vänner som har barn. 😍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.