Lori stöttar blivande och nyblivna föräldrar i Göteborg

Lori är utbildad sjuksköterska, doula och håller kurser för blivande och nyblivna föräldrar i allt som har med förlossning och att bli förälder att göra!

föräldrakurs doula göteborg bebiisliv mammaledig amningskurs
Bildkälla: Liana Östberg Photography

Lori flyttade till Sverige och startade sitt egna företag

”Jag kommer urprungligen från USA, och har bott i Sverige i 9 år” berättar Lori. Hon är utbildad sjuksköterska, och flyttade till Sverige tillsammans med sin man. ”Det var väldigt svårt att flytta till Sverige först, för jag saknade min familj, mina vänner och mitt jobb. Jag hade redan en etablerad vardag, och hade arbetat i över 8 år”.

Lori lärde sig svenska, och arbetade som sjuksköterska på neonatal-avdelningen på Östra sjukhuset. Hon valde sedan att starta ett eget företag, och inrikta sig mot att stötta blivande och nyblivna föräldrar. ”Jag visste när jag var liten att jag ville starta ett eget företag, för att min pappa driver eget” berättar hon. ”Så att flytta till Sverige och kunna utvärdera och fundera över vad jag vill göra, vad en av de bästa sakerna som kunde hända. Det har varit fantastiskt att kunna ta allt jag har lärt mig och alla mina erfarenheter och använda det i mina utbildningar. Det är som att en dröm har blivit sann, och jag får träffa bebisar och mammor varje dag!”

föräldrakurs doula göteborg bebiisliv mammaledig amningskurs

Bildkälla: Liana Östberg Photography

Lori erbjuder i dagsläget många olika kurser för blivande och nyblivna föräldrar. Gravidyoga, profylaxkurser, stöd under förlossningen som doula, amningshjälp, Daddy-doula-kurser, ”Mommy and me”-yoga, bebismassage, teckenspråkskurs för bebisar och stödgrupper för nyblivna föräldrar. Kurserna hålls främst på engelska (även om Lori pratar svenska) och hon berättar att hennes kunder har väldigt olika bakgrund. ”Det har blivit som en fin internationell community.”

Lori driver även en doula-grupp i Göteborg, som heter Doulas of Gothenburg, med doulor som är utbildade via ODIS – Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige.

”Många förbereder sig inför förlossningen, men tänker inte på vad som kommer efter den”

Lori säger att det är ofta höga krav på nyblivna föräldrar, och att många kan känna att de behöver klara av allt på egen hand samtidigt som de har en helt ny person att ta hand om. ”Jag träffar många blivande förstagångsföräldrar som har försökt ordna allt de kan och förbereda sig inför förlossningen, men som inte tänkt på vad som kan behövas efter förlossningen. Förlossningen är en ganska kort period om man tänker på barnets liv” berättar Lori.

”Det är toppen att man får ett år föräldraledigt i Sverige, det är väldigt ovanligt” säger Lori. ”Men jag tror att många mammor kan känna sig väldigt ensamma, och att de kämpar på hemma ensamma i tysthet. Jag har märkt att många mår bättre bara av att komma hit. Ibland kommer någon och räcker gråtandes över en bebis, och sedan så mår de oftast bättre när de går. Föräldrarna hjälper och lyfter varandra så mycket, jag erbjuder mest platsen för dem att mötas på.”

Lori berättar att många mår ofta bättre av att komma ut ur lägenheten. En mamma har berättat för Lori att hon inte hade mått så bra, men att kursen med bebismassage hjälpte henne att knyta an mer till sin bebis.

amingskurs göteborg bebisliv doula lori boggan
Bildkälla: Liana Östberg Photography

Extra fokus på att hjälpa partnern att hjälpa mamman

Lori har varit med på över 2000 förlossningar som sjuksköterska, och säger att en gemensam faktor är att papporna ofta är handfallna. ”De vill så gärna göra något för att hjälpa sin partner. Papporna är ju den viktigaste stödpersonen för mamman i rummet” säger Lori. Därför har Lori skapat sina Daddy-doula-kurser, för att utbilda partnern i hur man kan stötta mamman under förlossningen med konkreta saker att göra. Bland annat lär Lori ut olika massagetekniker, affirmationer och andningsövningar. ”Mamman kommer titta på pappan och säga ’Gör något!’ med ögonen” säger Lori, ”och olika saker passar bäst för olika mammor.”

Stödgrupper för nyblivna föräldrar

Lori berättar att hennes kunder har även startat egna grupper, dels en stödgrupp föräldrar som heter Om Baby Parents, som är kostnadsfri och där föräldrar kan umgås och träffa andra föräldrar. ”De fikar med varandra, papporna kan träffas och kan utbyta tankar och erfaranheter.” Lori har också startat en stödgrupp med volontärer som stöttar nyblivna föräldrar när de precis har kommit hem från sjukhuset, som till exempel gör matlådor och annat som kan behövas.

Om du vill läsa mer om Loris verksamhet på Om Baby & Wellness kan du göra det på hennes hemsida här!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.