Tecken på att förlossningen startar

De allra sista dagarna innan förlossningen kan ju vara spännande, tråkiga och… alldeles underbara? Eller? Eftersom de flesta brukar vara ganska trötta på att vara gravida och letar efter minsta tecken på att det är dags för att föda kommer här en lista på tecken på att förlossningen startar!

bebisicentrum så vet man att förlossningen startar
Bildkälla: iStockphoto oldyoungman

Slemproppen lossnar

I slutet av graviditeten så mjuknar och kortas livmodertappen av, för att till slut öppna sig så att barnet kan komma ut. När livmodertappen blir mjukare får många mer flytningar, eller så kan det komma som en slemmig klump ur livmodertappen, som kallas slemproppen. Detta är ett tecken på att förlossningen är på gång. Alla ser dock inte slemproppen, utan vissa kan enbart se mer flytningar än vanligt.

Vattnet går

Barnet ligger i två fosterhinnor i livmodern. När förlossningen startar så kan dessa hinnor spricka, och vattnet läcka ut. Ibland är det som på film, att det kommer riktigt mycket fostervatten och det känns som att man har kissat på sig. Det kan även vara så att det läcker lite vatten, eller att man inte riktigt kan urskilja om det är vatten, flytningar eller urin.

Sammandragningar

Sammandragningar innebär att livmodern drar ihop sig och spänner sig. Magen blir hård och spänd, och livmodern förbereder sig för att kunna föda ut barnet. Man kan känna sammandragningar från mitten av graviditeten, men när förlossningen startar så intensifieras detta. Det känns ungefär som mensvärk.

Värkar

Ibland är den första fasen, den så kallade latensfasen, väldigt kort och riktiga värkar kan komma igång. De första värkarna är ofta oregelbundna, och kan pågå nästan ett dygn innan förlossningen kommer igång. För andra går det snabbare. När värkarna gör mycket ont och kommer med högst 10 minuters mellanrum kan förlossningen vara igång på riktigt.

Blödning

Vid alla dessa faser kan man blöda från slidan. Både när slemproppen har gått och när värkarna börjar.

Kontakta förlossningen

Om vattnet har gått och/eller värkarna har börjat så är det dags att kontakta förlossningen för rådgivning. Och med stor sannorlikhet får ni träffa er bebis snart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.