Amning som preventivmedel, funkar det?

Innehåller reklam i form av annonslänk

Det finns många som tror att man inte kan bli gravid om man ammar, och andra hävdar att det är en myt. Idag på Bebis i Centrum reder vi ut hur det ligger till!

amnings som preventivmedel funkar det kan man bli gravid helammar
Bildkälla: iStockphoto Tatyana_tomsickova

Kan man bli gravid om man ammar?

Det är vanligt att man får höra att amning fungerar som preventivmedel. Det finns också flera metoder som handlar om hur man ska amma för att skydda mot graviditet, och de har en viktig gemensam faktor, och det är att ägglossningen inte har kommit igång efter graviditeten. Så oavsett om du ammar eller inte, så är det ägglossningen styr om du blir gravid eller inte.

Helamning kan påverka ägglossningen

En annan faktor som kan påverka är att vid amning så utsöndras hormonet prolaktin, som är till för att producera bröstmjölk. Detta hormon gör att sexuell lust minskar. Det kan också spela in att många kan avvakta med sex efter förlossningen och därmed inte blir gravida. Det finns också studier som visar att om man helammar under de första 6 månaderna efter förlossningen, så kan ägglossningen fördröjas hos vissa kvinnor.

Så med andra ord fungerar amning inte som preventivmedel, om du har ägglossning, och om du vill vara helt säker på att inte bli gravid igen är det bra att använda preventivmedel. Tänk på att ägglossningen sker cirka 1,5 vecka innan första mensen, så den kan komma igång efter förlossningen utan att du märker det (om du inte tar ägglossningstest, som du kan köpa här!).

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.