Glukosbelastning – vad är det och hur går det till?

Som gravid kan man få göra en glukosbelastning för att se om man är i riskzoonen för graviditetsdiabetes. Men vad är en glukosbelastning egentligen och hur går det till?

glukosbelastning vad är det och hur det går till

När du är gravid går det åt mer insulin för kroppen för att hantera mängden socker du äter, och därför kan man utveckla graviditetsdiabetes. För att se hur din kropp reagerar på att äta socker, så kan man göra en glukosbelastning hos sin barnmorska.

Riktlinjerna för glukosbelastning är olika i olika regioner i Sverige, men i Västra Götaland görs detta på gravida har någon extra känslighet för att få graviditetsdiabetes, till exempel om du har en släkting eller familjemedlem med diabetes typ 2.

När du gör en glukosbelastning får du ofta fasta i 10 timmar innan, och kommer på morgonen till barnmorskan med tom mage. Efter det får du dricka en söt dryck och sedan vila hos barnmorskan i två timmar. Efter det mäter man ditt blodsocker och gör en bedömning om du har risk för eller redan har utvecklat graviditetsdiabetes.

Denna drycken som är en glukoslösning pratar väldigt många om, och vissa har mer eller mindre svårt att dricka den. Den är otroligt söt, men finns i lite olika smaker och känns ungefär som att dricka rent socker eller sirap. Men den går absolut att få ner, så du behöver inte oroa dig.

Om det visar sig att din kropp reagerar med högt blodsocker kan det vara tecken på graviditetsdiabetes. Det vanligaste är att det går att reglera med kost men i vissa fall behöver man mer hjälp med medicin. I sådana fall överförs man vanligtvis till specialistbarnmorska som hjälper dig.

Du kan läsa mer om graviditetsdiabetes och glukosbelastning på 1177!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.