Såhär lär du dig att märka om du har ägglossning

Innehåller reklam i form av annonslänk

Ägglossning är en del av menscykeln, men det är inte alltid lätt att veta när och om man har det. Här kan du läsa en gudie till olika symptom att hålla utkik efter för att märka om du har ägglossning!

tecken på ägglossning

Ägglossning kommer vanligtvis i mitten av menscykeln, alltså i mitten av de veckor du inte har mens. Ägglossning sker när äggstocken släpper ett ägg, som sedan vandrar ut till livmodern (och eventuellt blir befruktat på vägen). Man har vanligtvis ägglossning en gång i menscykeln, men det kan finnas olika anledningar till att ägglossningen inte blir av. Till exempel om man nyligen har fött barn eller om man nyligen har slutat med p-piller kan det leda till att ägglossningen uteblir.

Om man vill försöka få barn eller undvika att bli gravid kan det vara bra att ha koll på när man har ägglossning. Här är olika symptom som man kan hålla utkik efter. Vissa märker tydligt när de har ägglossning, och andra har inga symptom alls.

Svullen mage

Man kan märka av en svullen mage runt de dagar man har ägglossning.

”Mensvärk” eller liknande smärtor

Vissa får smärtor vid livmodern och äggstockarna, ungefär som vid mensvärk. Vissa får på ena sidan av magen och andra får ont i hela området.

Ändrade flytningar

Vid ägglossning kan man få ändrade flytningar, och man kan lära sig att känna igen den konsistensen för att märka att ägglossning är på väg. Flygningarna kan bli klibbigare och bli med som äggvita eller mer slemmiga än vanligt. Det beror på att kroppen producerar mer östrogen och för att spermierna ska få lättare att befrukta ägget.

En mindre blödning

Även vid ägglossning kan man få en liten mellanblödning.

Ändrat humör

Vissa kan känna sig gladare och mer ”på topp” vid ägglossning, och andra kan känna sig mer hormonella som vid pms.

Men om du vill vara på den säkra sidan är det såklart allra bäst att ta ett ägglossningstest, som du kan köpa här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.