Så känner du efter knölar i brösten

Att känna efter knölar i brösten är viktigt då det kan rädda liv. Det är inte svårt och det är viktigt även för yngre kvinnor. Här kommer tips på hur du klämmer och känner efter knölar!

så känner du efter knölar i brösten
Bildkälla: iStockphoto Spukkato

Brösten har urspungligen knölar och ojämnheter, och därför är det viktigt att regelbundet undersöka dem så du märker om det har uppstått något nytt. Ett tips är att undersöka brösten i början av menscyklen (alltså efter din mens har slutat) för då är de ofta mjuka, inte så ömma, och därmed lättare att känna igenom.

Hur gör man för att undersöka brösten?

Det du bör ha koll på är om brösten känns lika fasta som förut och/eller om det har dykt upp några knölar eller hårda områden. Passa på att undersöka brösten när du ändå är naken, till exempel i duschen eller när du ska lägga dig. Sträck upp armen ovanför huvudet, och känn igenom brösten med fingertopparna, med ett lagom tryck. Var noga och känn igenom hela brösten, alltså runt bröstvårtan och undre delen av bröstet, men även övre delen av bröstkorgen, i armhålan och bak under armarna.

Om du hittar en förhårdnad eller knölar kan det vara ofarligt, men det kan även vara tecken på bröstcancer. Kontakta din vårdcentral för att få en undersökning så fort som möjligt. Tänk på att bröstcancer även kan drabba yngre kvinnor, och det är därmed viktigt att börja undersöka brösten själv långt innan man blir kallad till mammografi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.