Tips på vad man ska undvika att äta som gravid

Enligt Livsmedelsverket finns det en hel del som man behöver ha koll på för att bebisen i magen ska må så bra som möjligt, och här kommer en guide för dig som vill veta mer om vad man ska undvika att äta som gravid.

tips vad ska man äta och inte äta som gravid listeria toxoplasma
Bildkälla: shutterstock.com Dean Drobot

Koffein

Enligt Livsmedelsverket så bör man vara uppmärksam på mängden koffien man får i sig, eftersom det kan öka risken för missfall. Högst 300 mg koffien per dag (3 koppar med 1,5 dl kaffe) rekommenderas.

Lever och fiskleverolja

Lever innehåller höga mängder av vitamin A, vilket kan påverka bebisen negativt om man äter höga doser.

Viltkött

Viltkött kan innehålla bly, och därför avrekommenderas delar av köttet som har varit nära kulan för gravida och små barn.

Listeria

Listeria är en bakterie som kan leda till skador på fostret eller missfall om man äter det när man är gravid. Listeriabakterien dör om mat hettas upp till minst 70 grader, så tänk på att äta mat som är ordentligt tillagad. Undvik att äta opastoriserad mjölk och ost gjord på opastoriserad mjölk, mögelostar och kitostar. Gällande gravad och rökt fisk och pålägg som innehåller kött så bör det ätas inom en vecka efter förpackningsdatumet. Melon, tinade grönsaker och fisk ska helst förvaras i kylskåp och ätas inom en vecka. Sushi går bra att äta om man kan veta garanterat att den nyligen är upplagd på tallriken.

Toxoplasma

Toxoplasma är ytterligare en bakterie som kan ge fosterskador. Det finns i rått kött, som sagt, se till att inte äta kött som är medium done eller rare. Se även upp med parmaskinka och salami. Var noga med att tvätta händerna när du lagar mat och hanterar matvaror. Om du har katt, tänk på att toxoplasma kan spridas via kattlådan, så be gärna någon annan att byta den under graviditeten.

Alkohol

Alkohol kan ge fosterskador och leda till missfall. Undvik alkohol under graviditeten och om man har svårt eller behöver stöd i att avstå alkohol under graviditeten, så kan man söka hjälp på Mödra- och barnhälsovårdsteamet Haga.

 

Om du vill ha mer information kan du läsa mer om detta på livsmedelsverkets hemsida!

 

Kommentarer på “Tips på vad man ska undvika att äta som gravid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.