Har ni koll på vad som händer i kroppen när en befruktning sker? Här kommer en uppdatering av minnet om ni inte kommer ihåg händelseförloppet från den lektionen i skolan.
Bildkälla: Shutterstock ADragan
Det finns många olika sätt att bli gravid på, och denna artikel tar upp vad som händer i kroppen vid en befruktning vid slidsamlag.
I mitten av menscykeln släpper kvinnans äggstock ett ägg som vandrar genom äggledaren mot livmodern under några dagar. Om man har vaginalt samlag denna tiden och mannen får utlösning av spermier i slidan kan ägget befruktas av dessa. Det är flera miljoner spermier som utsöndras från penisen vid en utlösning, och de simmar genom livmoderhalsen mot äggledaren. Där kan spermierna överleva i upp till 5 dagar, och vänta in ägget. När spermien och ägget möts i äggledaren så tränger den i in i ägget. Då uppstår en kemisk reaktion, så ytan på ägget förändras och inga fler spermier kan komma in.
När spermien har kommit in i ägget börjar cellerna dela på sig direkt. Denna lilla grupp med celler vandrar sedan ut i livmodern och fäster i slemhinnan cirka 2-7 dagar efter detta, och kallas från och med då för embryo. Den delen av embryot som fästs mot slemhinnan i livmodern är det som sedan utvecklas till moderkaka, och de andra cellerna är det som utvecklas och blir bebisen.
Ibland kan ägget delas i två, och om båda grupperna med celler fäster i livmodern kan det bli enäggstvillingar. Ibland släpps två ägg och befruktas samtidigt, och då kan det bli tvåäggstvillingar.