Smakportioner för din bebis

Är det dags för din bebis att börja äta mat? Smakportioner är ett roligt steg och här kan du läsa allt om hur man introducerar mat för sin bebis!

smakportioner bebisar introducera mat

Smaksensationer vid 4-5 månader

Bebisen får tillräcklig näring av ersättning eller bröstmjölk de första 6 månaderna. Efter det kan man börja att introducera mat i en långsam takt. Vid cirka 5 månaders ålder kan man börja med så kallade smaksensationer, det vill säga att bebisen får smaka konsistens och smak. Bebisar behöver tid att vänja sig vid att äta saker som smaker, så därför får man börja öva om bebisen är intresserad. Man kan börja ge bebisen lite mat från sitt finger eller en liten klick på en sked.

Smakportioner vid 6 månader

Efter 6 månader kan man börja att ge bebisen så kallade smakportioner, för att bebisen ska få i sig mer varierad näring. Bebisar har svårt att få i sig tillräckligt med järn om man inte börjar ge mat. I början är det väldigt lite mat, och bröstmjölk/ersättning är fortfarande det främsta som bebisen äter men ju äldre bebisen blir desto mer övergår bebisen till mat. Det är olika hur snabbt barnen vill äta mer mat och därför behöver man inte bli orolig om det går fort eller långsamt. Vissa barn vill äta mycket, och andra bara spottar ut det.

Det allra viktigaste med smakportioner är att det är mjuk mat, eftersom bebisen inte kan tugga och inte ska sätta i halsen. I början kan man också mosa maten och blanda ut med ersättning/mjölk så det blir extra löst. Exempel på vad man kan ge är kokt mosad potatis, kokta morötter, mosad banan eller ris. Du kan även ge mosad köttfärs, tofu, linser, bönor eller kyckling. Även välling och gröt går bra att introducera.

Hur ger man smakportionerna?

Man kan ge sin bebis mat med en liten sked, eller så kan man låta bebisen sitta och greja med maten själv och kanske äta något. Väldigt många barn spottar ut maten direkt, och det kan vara för att bebisen inte är van vid konsistensen, eller inte är van att äta och svälja maten. Vad noga med att se till att maten inte är för varm. Öka sedan långsamt portiorna efter hand.

Mat vid 8 och 12 månader

Från och med att bebisen är 8 månader brukar bebisen ofta äta lite större portioner, och vid 12 månader är ofta den huvudsakliga födan mat. Men som sagt, om bebisen inte tycker om mat behöver man inte bli stressad så länge bebisen utvecklas som hen ska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.