Bära barn med bärsjal – såhär gör du!

Artikeln innehåller reklam från Fotograf Maria Ekblad i form av bilder

Angelica Fredin är Bärabarn-coach i Göteborg, och arbetar med att utbilda föräldrar i att bära bebisar och barn med bärsjal eller sele. Här kommer en intervju med Angelica där hon även delar med sig av sina tips kring att bära barn på bästa sätt!

barsjal-bebis-bara-barn-barsele-hur-bar-man-barn-bebis-goteborg01
Bildkälla: Fotograf Maria Ekblad

Angelica Fredin arbetar som Bäracoach i Göteborg, och instruerar och utbildar föräldrar i hur man bär barn i bärsjal och bärsele. Angelica har även ett sjalotek där hon hyr även ut bärdon till föräldrar i hela Sverige.

När var det du började få upp intresset för bärjalar?
Mitt första barn fyller 11 i november, och när hon var liten så bar jag henne, och fanns det väldigt lite utbud för bärande föräldrar. Det som fanns var det som gick att köpa i affärer. Jag bodde i en lägenhet två trappor upp, med två hundar och ingen hiss. Jag är ganska praktiskt lagd, och insåg att jag behöver kunna bära mitt barn på något sätt. Så då hittade jag en sjalgrupp via ett forum på internet.

När var det du började arbeta som Bärabarnscoach?
När jag fick mitt andra barn, som nu är 3 år, så bar vi henne uteslutande. Vi använde bara barnvagnen 3 gånger tills dess att hon var 2 år. Både jag och min sambo tyckte det var fantastiskt och tänkte ”varför gör inte alla det här?”. Jag såg att det fanns folk som arbetade som bärcoacher, och då insåg jag att jag också ville arbeta med detta, och hjälpa fler föräldrar att få ut det mesta av sitt bärande.

Varför ska man bära sitt barn?
Fördelarna för barnet är att det blir ett väldigt litet steg, från att ligga i mammans mage till att bäras på bröstet. Barnet känner igen ljuden, rörelserna, rösterna och får den närhet som barnet behöver. Fördelarna för föräldrarna är att man är nära barnet och kan vara tidig med att upptäcka barnens signaler. Det är även ett lätt sätt att knyta an till barnet.

Vilka kan använda bärsjal/bärsele?
Det finns de som bär av praktiska skäl, de som bär av känslomässiga skäl, alltså för att det känns bra att ha barnet nära sig, och även de som bär av rent modemässiga skäl. Lite som att man kan köpa en snygg barnvagn och kan pimpa den, så kan man köpa en fin bärsjal och lära sig snygga sätt att knyta den.

Man kan börja när bebisen är nyfödd, och man kan även bära för tidigt födda barn. Båda föräldrarna kan bära barnet, och även andra så som mormor och vänner. När barnet blir äldre kan man bära det på ryggen istället.

Hur ska man tänka när man väljer mellan sele och bärsjal?
Det beror på hur litet barnet är. Alla selar passar inte de minsta bebisarna, utan är gjorda för att bära bebisar upp till 2 års ålder. Då kan det vara svårt att hitta en bra passform för ett väldigt litet barn med stöttning för hela nacken. Men annars kan man välja det som passar en.

Vad är fördelarna med de olika alternativen?
Fördelen med bärsjal är att den passar alla kroppar, och går lätt att anpassa efter alla barn, då tyget formar sig efter din kropp. Däremot kan bärsele vara lite lättare att använda om man är ovan, då man inte behöver lära sig knyta på olika sätt utan kan lätt sätta i bebisen i den. Så om man känner att man har mycket annat att tänka på så kan bärsele vara ett alternativ.

Blir det någon skillnad om man till exempel försöker få barnet att lära sig att somna någon annanstans (än i famnen)?
Nej, för föräldrar som inte bär i sjal/sele, de bär ju barnet i armarna. Så barnen vaknar oftast ändå när man lägger ner barnet.

bärsjal bära barn tips på hur man bär barn i sjalBildkälla: Angelica Fredin

Finns det något du rekommenderar om man är nybörjare?
Ja, om man har en liten bebis och är ny på att bära, så brukar trikåsjal vara bra. Du behöver inte få till det helt perfekt utan den anpassar sig lätt.

Kan man bära barnen om man har tvillingar?

Ja det går. Många instruktioner är för att bära ett barn, så man kan behöva tänka till lite mer när man placerar dem så att båda får plats. Men man utgår ofta från samma knyt.

Finns det några nackdelar?
Man kan inte skämma bort sitt barn med att krama sitt barn för mycket. Däremot finns det en risk att man själv får för ensidig träning eller dålig hållning om man bär barnet hela dagen, dag ut och dag in. Men man utvecklar muskler och blir starkare när man bär.

Om ens barn inte skulle gilla bärsjal eller sele, vad gör man då?
Det finns barn som inte gillar bärsjal, på samma sätt som det finns barn som inte tycker om barnvagn. Man får försöka se vad som fungerar för ens egna barn. Ibland kan det fungera när man går ut och börjar gå.

Mycket handlar också om vad man för över till sitt barn. Barnen känner av om föräldern är stressad och har hög puls, och tänker då att bärselen är något farligt. Det kan även vara andra anledningar som om det är för varmt eller om blöjan sitter dåligt.

Hur gör man om det regnar?
Jag har min regnjacka, och ett bärskydd ovanpå. Men det finns också speciella bärjackor, som man också kan använda när man är gravid och om man sedan vill bära barnet på ryggen.

Till sist, finns det något speciellt man ska tänka på när man bär?
Se till att du alltid ser barnets ansikte och att bebisen kan andas. Även om barnet har luft inne i sjalen, så andas bebisen in sin utandningsluft tillslut om ansiktet inte syns, och det kan bli farligt. Det är precis som att man inte ska täcka över barnvagnar, så att inte nytt syre kommer in.

Såhär knyter du din bärsjal, steg för steg!

bära-bebis-sjal-bära-barn
Börja med att hålla upp sjalen och sätt mitten av den mot magen. Svep sedan ändarna mot ryggen.

barsjal-bebis-bara-barn-barsele-hur-bar-man-barn-bebis-goteborg01
Korsa tyget bakom ryggen, och svep upp varsin ände över varsin axel.


Justera tyget över magen så att det är som ett rep.

barsjal-bebis-bara-barn-barsele-hur-bar-man-barn-bebis-goteborg04
Sätt sedan i din bebis fötter under ”repet” på magen, så att bebisen sitter på det med benen på var sida om magen.

barsjal-bebis-bara-barn-barsele-hur-bar-man-barn-bebis-goteborg01
Dra sedan upp tyget över bebisens rygg, så att bebisen får stöd. Om bebisen är nyfödd, rulla upp sjalen ända till öronen och rulla sedan ner den igen.

barsjal-bebis-bara-barn-barsele-hur-bar-man-barn-bebis-goteborg01
Tighta till sjalen så att det inte är löst någonstans.

barsjal-bebis-bara-barn-barsele-hur-bar-man-barn-bebis-goteborg01
Korsa ändarna under bebisens rumpa.

barsjal-bebis-bara-barn-barsele-hur-bar-man-barn-bebis-goteborg01
Dra dem sedan bakom ryggen igen.

barsjal-bebis-bara-barn-barsele-hur-bar-man-barn-bebis-goteborg01
Knyt sedan en dubbelknut på din baksida.

barsjal-bebis-bara-barn-barsele-hur-bar-man-barn-bebis-goteborg01
Och tada! Här har du en nöjd bebis i en bärsjal och en förälder med fria händer.

Vill du läsa mer om att bära barn, boka coaching eller workshops kan hitta Angelica på barabarncoach.se eller följa henne @barabarncoach.se på instagram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.