Stöd och hjälp

Närhälsan Göteborg psykologenhet för mödra- och barnhälsovård –
Hit kan du vända dig ifall du behöver mer stöd än vad du får på hos din barnmorska.  Psykologenheterna vänder sig till familjer med barn som är 0-5 år gamla. Du kan prata om ditt mående, orostankar, ditt barns utveckling. Man kan både gå i grupp och individuellt. Psykologenheterna finns i Angered, Bergsjön, Kungshöjd, Eriksberg, Gamlestaden, Öckerö och Majorna.

https://www.narhalsan.se/vard-och-rad/psykologenheter-for-modra–och-barnhalsovard/goteborg/

 

Kvinnofridslinjens stödtelefon – 020-50 50 50

Kvinnofridslinjens stödtelefon kan man ringa till från hela Sverige om man behöver stöd och hjälp om man är utsatt för relationsvåld. Man får prata med socionomer och sjuksköterskor som har stor erfarenhet av relationsvåld, och de har tystnadsplikt och sekretess. Man kan även ringa dit som anhörig för att få stöd och råd. Samtalet är gratis och syns inte på ens telefonräkning. Man kan antingen ringa dit och prata om en enskild händelse, eller en situation man är i.

Tänk på att relationsvåld handlar inte bara om fysiskt våld (om man blir slagen eller inte) utan kan även vara psykiskt, ekonomiskt eller hot om våld. På Kvinnofridslinjens hemsida finns information på massvis med olika språk.

https://kvinnofridslinjen.se/sv/

 

Närhälsan Mödra- och barnhälsovårdsteamet Haga

En mottagning för dig som är gravid och behöver hjälp och stöd i att avstå alkohol, droger eller medicin som kan vara skadande för bebisen i magen. Mödra- och barnhälsovårdsteamet finns på Järntorget 8 och man kan kontakta dem på egen hand eller så kan ens barnmorska förmedla kontakt.

www.narhalsan.se/hitta-mottagning/goteborg/goteborg-centrum/mbhvhaga/

 

Doula & kulturtolk för icke svensktalande kvinnor 

Doula & kulturtolk för icke svensktalande kvinnor är ett projekt som arbetar för att ge kvinnor som inte pratar svenska stöd under graviditet och förlossning. Ens doula finns med som en stödperson och hjälper till att överbrygga språkliga och kulturella svårigheter vid graviditet och förlossning och arbetar för att främja jämställdhet inom vården. Doula & kulturtolk finns på på 20 olika språk, bland annat somaliska, dari, arabiska och thailändska. Samma projekt driver även Mammaforum på Siriusgatan 52 i Bergsjön, som är en mötesplats för blivande och nyblivna föräldrar med extra behov av stöd för att komma in i samhället.

www.doulakulturtolk.se/goteborg/

 

Amningsmottagningen Östra

Amningsmottagningen Östra är en mottagning med barnmoskors och finns för dig som har svårigheter med amningen och/eller behöver mer råd och stöd än vad BVC kan erbjuda.

www.sahlgrenska.se/amningsmottagning-ostra

 

Amningshjälpen Västra Götaland

Amningshjälpen är en förening som stöttar föräldrar som vill amma. Föreningen arbetar med rådgivning kring amning och du kan även få stöd av så kallade hjälpmammor. Amningshjälpen har även en mycket aktiv facebookgrupp där man kan få tips.

amningshjalpen.se

www.facebook.com/groups/202555603157456/

 

Bärabarncoach
Hos Angelica på Bärabarncoach i Göteborg kan du få kurser i att bära barn i bärsjal, både som privatlektion och i grupp. Du kan även hyra bärsjalar och bärselar via hemsidan.

barabarncoach.se